Florestan Bataillie

Piano:

Bio:

Florestan Bataillie (°1992) studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel in de klas van Boyan Vodenitcharov en Hans Ryckelynck. Hij vervolmaakte zich nadien als concertmusicus in de klas van Jan Michiels. Florestan volgde regelmatig zowel als solist, kamermusicus en liedbegeleider cursussen en masterclasses bij gerenommeerde musici.

Met zijn broer Ludovic (viool) vormt hij het duo ‘Adelfoi’. In die bezetting spelen ze klassieke meesterwerken, gekoppeld aan eigen muziek en een sterke klemtoon op Belgisch romantisch repertoire. Samen met de zussen Fien en Riet Van den Fonteyne maakt hij sinds 2011 deel uit van het
pianotrio ‘Impression’. In 2013 namen ze een eerste cd op met werken van Haydn, Rachmaninov en Brahms. In 2015 won hij met zijn pianotrio de internationale ‘Storioni’ wedstrijd voor ensembles in Nederland. Naast de eerste prijs kaapten ze tevens de publieksprijs en de prijs van de Nederlandse Omroep Max weg. In 2016 werd hij met zijn trio laureaat van de vzw S.W.U.K., hierdoor konden ze hun debuutplaat ‘Gypsy’ opnemen bij het Nederlandse label Aliud. In 2019 speelden ze als
solisten het Tripelconcerto van Ludwig van Beethoven met het Kempisch Symfonisch Orkest
o.l.v. Hans Laureyn. In 2020 speelden ze in Concertgebouw Brugge hun 10-jarig jubileumconcert, live uitgezonden op Radio Klara.

Als liedbegeleider werd hij geselecteerd voor de Internationale Udo Reinemann Liedmasterclass. Tijdens dit intense specialisatiejaar kreeg hij les van wereldvermaarde pedagogen en artiesten als Anne Sofie von Otter, Julius Drake, Dietrich Henschel en vele anderen. Hij werkt intensief samen met bas-bariton Werner Van Mechelen en sopraan Emma Posman. Hij zet sterk in op artistieke crossoverprojecten. In november-december 2018 trok hij met de voorstelling ‘In Flanders Fields’ rond in Vlaanderen. Dit is een productie die tot stand kwam samen met Werner Van Mechelen, het Desguin Strijkkwartet en acteur Stefaan Degand.

In seizoen 2020-2021 trokken ze rond met ‘Verlaine’ en in 2022-2023 brachten ze ‘Tsjaikovski’s geheim’ met acteur Vic De Wachter doorheen Vlaanderen. Florestan is ook steeds vaker als componist actief. In december 2022 verscheen zijn eerste soloalbum ‘Repeat’ met uitsluitend eigen composities bij Etcetera Records. Recente compositieopdrachten omvatten werken voor Stroom Festival, Podium Klassiek Eindhoven en het Lichtfestival van Dendermonde. In 2024 verschijnt zijn EP ‘Umami’ bij hetzelfde label. Naast zijn eigen projecten is hij een veelgevraagd freelance artiest en speelt regelmatig mee op piano en celesta bij onder andere Symfonieorkest Vlaanderen.

Hij is een storyteller en geeft regelmatig lezingen, introducties en interviews over klassiek bij onder meer Muziekcentrum De Bijloke, Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, Flagey, Bozar, Belgian National Orchestra en Radio Klara. Hij is tevens samen met zijn broer Ludovic initiatiefnemer, zakelijk en artistiek leider van het Meander Festival.

Meer op

www.florestan.be